Globalt står bygg- og anleggsbransjen for hele 40 % av verdens utslipp, og her hjemme i Norge utgjør den 15 % av landets utslipp. Det stilles stadig krav fra politikere og byggentreprenører om større miljøfokus på tiltak som mer miljøvennlige materialer og smarte løsninger. Likevel er det lite fokus på selve maskinene som brukes – dette ønsker vi i Skoveng å gjøre noe med.
Satser på en nullutslipps maskinpark
Vi i Skoveng mener at vi har et stort samfunnsansvar for å ned utslippene våre, og har store ambisjoner for en grønnere maskinpark. Innen 2030 har vi som mål at alle våre maskiner og kraner skal ha nullutslipp. Det begynte med at vi solgte unna våre eldste fossildrevne kraner, og beholdt kun de moderne som kan gå på biodiesel. De fossildrevne, vil fra juni bli erstattet med fem nye Liebherr LTC 1050-3.1E, som har en løftekapasitet på 50 tonn og drives av en elektrisk motor. Den elektriske motoren kobles enkelt opp med 63/400v med kabel på byggeplass. Med dette kan vi tilby kunder et utslippsfritt alternativ, og viser med det at vi tar miljøet på alvor.
Vi har også gått til anskaffelse av en elektrisk gaffeltruck, og er i en prosess med å skaffe oss to elektriske teleskoptrucker som vil ha en løftekapasitet på 4 tonn og en rekkevidde på ca 16 meter.
Liebherr holder på å utvikle neste generasjons elektriske mobilkraner som vil ha en løftekapasitet på 90 tonn. De er forventet ferdige innen 2025, og vi har inngått en opsjonsavtale med Liebherr på anskaffelse av disse.
Påvirket Liebherr
For fire år siden bestemte vi oss for å ta en førerrolle i det grønne skiftet i vår bransje. Vi booket møter med de største produsentene i verden, og klarte omsider å få med Liebherr på våre ambisjoner. Dette har ført til at Skoveng har blitt en del av den tyske produsentens utviklingsgruppe av elektriske mobilkraner.
Lavere utslipp på bygge- og anleggsplasser
Med elektriske mobilkraner vil Skoveng kunne tilby kunder et miljøvennlig alternativ. Mobilkranene vil kjøre på biodiesel til arbeidsplassen, og kun gå på elektrisitet på bygg- og anleggsplasser. Kranene vil imøtekomme det skrikende behovet for nullutslippsmaskiner på byggeplasser, og redusere støy, lukt og vibrasjoner.
Hvis man baserer seg på at en mobilkran har 20 års levetid, vil en elektrisk mobilkran spare miljøet for ca 300 tonn med CO2 i løpet av sin levetid. Med dagens energipriser vil i tillegg de totale driftkostnadene på bygg- og anleggsplassen bli betydelig lavere. En elektrisk mobilkran vil bruke rundt 30-60 KwT per time, mens en fossilt dreven kran i motsetning vil bruke ca. 4,5 liter diesel i timen. Det utgjør nesten 12 kg CO2 per time som spyttes ut på byggeplassen.
Håper at andre følger etter
Vi håper at tiltakene vi gjør for å få ned utslipp kan vise bransjen vår at det lønner seg å satse grønt. Alene har Skoveng liten betydning, men hvis en hel bransje går sammen om å tenke grønnere, vil det ha en stor påvirkningskraft for et bedre miljø.
Vårt håp er at politiske beslutningstagere og offentlige anskaffelser fremover vil vektlegge nullutslipp i større grad på bygg- og anleggsplasser, og stille krav. Å satse grønnere er noe alle er godt tjent med!
Skoveng hjelper deg med løft
Skoveng består av dyktige og erfarne ansatte som hjelper deg med profesjonelle kranløft. Vi leverer god presisjon, har gode HMS rutiner som gir god sikkerhet, og tilbyr gratis befaring. Trenger du hjelp med et løft – ta kontakt for en uforpliktende prat.